Sıkça Sorulan Sorular

Ucuz Elektrik hakkında merak edilen ve sık sorulan tüm sorular ile yanıtlarını bulabilirsiniz.

Müşteri numarası birden fazla tesisatta aboneliği olan müşterileri tanımlamak için verilen kişiye özel numaradır. Bir müşterinin birden fazla yerde aboneliği bulunabilir, yani farklı abone numarasına ait hesapları olabilir. Müşteri numarası bir tesisatı değil, doğrudan kişiyi tanımlar.
Tüketici sınıfları; Serbest Tüketici ve Serbest Olmayan Tüketici (Ulusal Tarifeden) olmak üzere iki tip tüketiciyi belirtir.
Serbest Tüketici, son 1 yıllık tüketimi EPDK tarafından belirlenen Serbest Tüketici Limiti’nin üzerinde olan tüketicilerdir. Bu tüketiciler serbest piyasa şartlarına göre belirlenen indirimli fiyatlarla elektrik alabilir, istedikleri tedarikçi şirkete geçerek hizmet alacakları şirkete kendileri karar verebilirler. Serbest Tüketicilerin elektrik hizmeti, tedarikçi şirketlerle yapacakları ikili anlaşmanın esaslarına göre belirli bir süre için geçerli olarak sağlanır.
Serbest Olmayan Tüketiciler ise yeni aboneler ve/veya serbest tüketici limitinin altında tüketim yapan kullanıcılardır. Serbest Olmayan Tüketiciler, bölgelerindeki Görevli Tedarik Şirketi’nden elektrik hizmeti almak durumundadırlar. Bu tüketicilere uygulanan fiyatlar, EPDK tarafından belirlenen Ulusal Tarife Fiyatlarıdır.
EPDK tarafından belirlenen SKTT Limiti üstünde tüketimi olan Serbest Tüketiciler içindir. Belirlenen limitin üstünde tüketim yapan tüketiciler, EPDK tarafından yayınlanan ve tarife tablolarında belirtilen ulusal tarife birim fiyatları üzerinden enerji temin edemezler. SKTT kapsamındaki tüketiciler EPDK tarafından belirlenen formüldeki katsayı üzerinden enerji temin etmek durumundadırlar. SKTT Limiti 2023 yılı için; – Mesken ve tarımsal faaliyetler tüketici grublarına yönelik 100 milyon kWh/yıl olarak, – Diğer tüketici gruplarına yönelik 1 milyon kWh/yıl olarak uygulanır.
Bir önceki takvim yılında veya içinde bulunulan yılda, serbest tüketici limitini aşan miktarda elektrik tüketen mesken aboneleri serbest tüketici olma hakkını kullanabilirler. Serbest tüketiciler ikili anlaşmalarının herhangi bir şekilde sona ermesi veya talep etmeleri halinde, bölgelerindeki görevli tedarik şirketinden (ilgili dağıtım bölgesinde bulunan serbest tüketici olmayan/hakkını kullanmayan tüketicilere Kurul tarafından onaylanan tarifeler üzerinden elektrik enerjisi satışı yapan şirket) son kaynak tedariği kapsamında elektrik enerjisi ve/veya kapasite satın alabilir. Serbest tüketici kapsamında yer alan tüketicilerin tedarikçisini seçme hakkını kullanmaları halinde; Kurum tarafından yayımlanan düzenlemelere uygun çok zaman dilimli ölçüm yapabilen elektronik sayaçlar tesis edilmesi zorunludur. Tüketiciler için uygun olmayan sayaçlar dağıtım şirketi tarafından ilgili ay içerisinde değiştirilir ve sayacın uygun olmaması, tedarikçi seçme hakkının kullanılmasına engel teşkil etmez.
Tüketiciler, serbest tüketici olup/olmadıklarını görevli tedarik şirketi tarafından gönderilen/bırakılan ödeme bildirimi veya faturalarda görebilirler. Ödeme bildirimi veya faturalarda; aboneliğe ait cari yıl ile bir önceki takvim yılı tüketim miktarları yer alır. Bu miktar o yıl için Kurul tarafından belirlen serbest tüketici limitini geçiyorsa serbest tüketici olma hakkına sahipsiniz demektir.
Serbest tüketici olma hakkına sahip ve bu hakkını kullanmak isteyen mesken tüketicisinin Kurumumuzdan lisans almış tedarik şirketlerinden herhangi birisiyle ikili anlaşma imzalaması gerekir. İkili anlaşma, gerçek veya tüzel kişiler arasında özel hukuk hükümlerine tabi olarak, elektrik enerjisi ve/veya kapasitenin alınıp satılmasına dair yapılan ve Kurul onayına tabi olmayan ticari anlaşmalardır.Bu şirketler, herhangi bir bölge sınırlama olmaksızın serbest tüketicilere toptan veya perakende satış faaliyetlerinde bulunmakta. Serbest tüketici hakkını kullanmak isteyen tüketici öncelikle elektrik satmak isteyen şirketin lisanslı şirket olup olmadığına bakmalı. Mesken abonelerine Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) uyarınca yürürlükte olan Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında asgari koşulları sağlayan sözleşme teklif edilmeli. Bu sözleşmede düzenlenmeyen hususların olması halinde Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği kapsamındaki düzenlemeler uygulanır.
Müşteri Grubu ismiyle de faturalarınızda yer alabilecek bu bilgi, abonenin elektrik kullanımını fiyatlandırırken esas alınan tarife grubunu ifade eder. Buna göre ev kullanıcıları, iş yerleri, sanayi kuruluşları veya tarımsal amaçlı elektrik kullanımı gibi farklı müşteri gruplarına farklı fiyatlandırma yapılmaktadır. Ev kullanıcıları “Mesken”, iş yeri kullanıcıları “Ticarethane”, Sanayi Sicil Belgesi sahibi üreticiler “Sanayi”, ziraat işi yapan kullanıcılar “Tarımsal Sulama” grubu olarak tanımlanır.
Ad-Soyad veya Kurum Adı: Faturalarda abonenin ismi mutlaka yer alır. Abonelik ile ilgili konularda işlem yapma yetkisi olan kişi faturada ismi bulunan kişidir. Tüzel kişiler için kurum ismi veya temsilci adı da faturada yer alabilir. Adres: Faturada belirtilen adres ise tesisatın ait olduğu adrestir. TCKN: Tüketiciye ait Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası da faturalarda yer alan bilgilerdendir. Bireysel aboneliklerde, örneğin eviniz için kendi adınıza yaptırmış olduğunuz elektrik aboneliğine bağlı olarak oluşturulan faturanızda bu bilgi yer alacaktır. Vergi Numarası ve Vergi Dairesi: Abonelik bir tüzel kişi adına ise, yani bir şirket veya kurum adına abonelik yapılmışsa kuruma ait vergi numarası ve vergi dairesi bilgisi de faturalara işlenir. Bu bilgiler şirket veya kurumlara ait kimlik numarası niteliğindedir. Abonenin iletişim bilgileri: Abonenin e-posta adresi, cep telefonu veya sabit telefon numarası gibi bilgiler de faturaya işlenmektedir.
Tasarruf Etmek Kolay